Koneellinen kiillotus ja keraaminen pinnoitus

Koneellinen kiillotus sekä keraaminen pinnoitus ei keskity vain autoihin. Oikeilla välineillä ja aineilla voidaan kunnostaa monia erilaisia pintoja. Yksi niistä on Veneet sekä muut vedessä käytetyt kulkuneuvot.

Vene kiillotettu ja pinnoitettu

Mikä haalistuttaa veneiden pintoja?

Veneiden pinnat haalistuvat yleensä auringon aiheuttaman UV säteilyn takia. Veneiden pinnat ovat herkkiä erilaisille rasitteille. Esimerkiksi näkki, suola, uv säteily, ilman saasteet sekä jatkuva rankka rasitus. Näkki itsessään aiheuttaa veneen maksiminopeuden heikkenemisen tuodessaan suuremman veden vastuksen.
Näkin poistaminen on myös erittäin vaativa prosessi ja yleensä siihen tarvitaan vahvoja happoja irrottamaan näkkiä tehokkaasti. Raapimalla tai lastalla vahingoitetaan tietämättä veneen pohjaa. Suola on yksi isoimmista haitoista veneellesi. Suola kun pääsee kuivumaan, alkaa se aiheuttamaan korroosiota. Korroosio pilaa pinnat ja aiheuttaa metalliosissa ruostumista. Suola pitäisi pestä aina pois jokaisesta osasta johon sitä pääsee. Pinnoittamalla veneesi, estät korroosion tapahtumista.

Veneen kiillotus

Vene joka on ollut pitkään altistuneena UV säteilylle on haalistunut sekä kulahtanut. Mikään hiova vaha tai muu vastaava ei pelasta tilannetta. Vene vaatii aina koneellisen kiillotuksen. Veneen kiillotuksessa on tosin oltava erilaiset välineet kuin auton kiillotuksessa.
Koneet jotka ovat Rotary toimisia ovat yleensä tehokkaampia veneen kiillotuksessa. Myös aineiden on oltava mahdollisimman hiovia ja putsaavia. Liuotinpohjaiset kiillotusaineet toimivat puhdistavana parhaiten. Veneille on olemassa omat kiillotustahnat, mutta myös
autolle tarkotetut aineet käyvät.
Veneen kiillotus on suositeltavaa tehdä aina nostojen yhteydessä. Kun vene nostetaan ylös ja pohja on pesty, pyydä telakoitsijoilta että veneen saisi mahdollisimman matalille pukeille. Tällöin kiillottaminen on mahdollista tehdä helpoiten. Vene voidaan kiillottaa myös vedestä, mutta tämä on huomattavasti kalliimpaa sekä haastavampaa. Sisäpuolen kiillotuksiin ei ole väliä onko vene vesillä tai nostettuna.
Veneen kiillotukset olisi hyvä tehdä vain kesällä tai lämpimässä hallissa.

Veneen kiillotuksen ja pinnoituksen työaika

Veneen kiillottaminen on erittäin työlästä hommaa. Veneen koko vaikuttaa luonnollisesti työmäärään ja työaikaan. Me aina tarkastamme veneen ennen työajan lupaamista. Keskustelemme asiakkaan kanssa jokaisesta kohdasta veneestä erikseen ja laskemme siitä arvion työnkestolle. Esimerkiksi normaalin 5-6 metrisen veneen ulkopuolen kiillottamiselle varataan keskimääräisesti 3-4 päivää ja sisätiloille 2-3 päivää. Jahdit sekä muut pitemmät veneet aina katsotaan tapauskohtaisesti. Pinnoittaminen on huomattavasti nopeampaa kuin kiillottaminen. 5-6 metrinen vene saadaan pinnoitettua yhdessä päivässä. Veneen pinnoittamisessa voidaan käyttää “maali”ruiskua hyväksi jos tilojen puolesta se on mahdollista käyttää.

Erilaisia kiillotuskoneita veneen kiillotukseen

Olen ostamassa uuden veneen, miten suojaan sen?

Vene/vesijetti kannattaa suojata aina uutena. Veneen kiillottamisen kustannukset ovat yleensä erittäin korkeat, koska veneiden muodot yleensä ovat hyvin vaativia. Suosittelemme aina asiakkaitamme sopimaan liikkeen kanssa mistä vene ostetaan, että vene pinnoitetaan heidän tiloissaan ennen luovutusta. Näin saat täysin stressivapaata elämistä veneesi kanssa.

Mitä veneestä voi pinnoittaa?

Nykyaikaiset pinnoitteet mahdollistavat laajempia pinnoituksia.
Keraamisella pinnoitteella voidaan pinnoittaa lähes mitä vain pintoja. Tämä on erittäin tärkeää veneissä kun erilaisia pintoja on ulkopuolella sekä sisäpuolella venettä. Veneen sisäpuolelta pystytään pinnoittamaan lattiat, kromiosat, näytöt, lasit, säilytyslaatikot, perämoottorin kupu, tekstiiliosat, WC tilat, penkit sekä moottoritila.

Vene kiilotettu ja pinnoitettu

Mitä hyötyä veneen suojaamisesta on?

Yleensä veneiden omistuksessa veneistä ei pidetä huolta. Pintoja ei pestä oikein eikä tarkkaan. Tällöin lika pääsee pinttymään ja pinnat hapettumaan. Säännöllinen putsaaminen oikein on erittäin tärkeää veneiden kanssa. Keraaminen pinnoite tekee pinnoista vettä hylkiviä. Tämä tarkoittaa lian kanssa sitä, että vaikka pintaan tarttuu lika, on sen poistaminen vaivattomampaa ja tehokkaampaa. Veneen ulkopinta on keraamisen pinnoitteen ansiosta tasainen sekä erittäin hylkivä ja peseminen on helppoa. Sisäpuolelta pinnoitteella voidaan pinnoittaa kaikki tekstiilit, näytöt, lasit, kromiosat, lattiat, wc tilat, perämoottorin kupu sekä säilytyslaatikot. Nämä osat ovat yleensä eniten rasituksessa sisäpuolelta ja kun ne on pinnoitettu, puhdistaminen helpottuu.

Kauan pinnoite pysyy veneessä?

Pinnotteita on maailmalla monia. Jotkut pinnoitteet ovat spesifikoituneet vain veneille tai esimerkiksi lentokoneille. Keston puolesta autoalan laadukkaat pinnoitteet ovat tarpeeksi hyviä veneiden pinnoittamiseen. Pinnotteissa pitää vain muistaa yksi asia joka on pinnoitteen kuivuminen ennen sen pois pyyhintää. Jos pinnoitteen kuivumisaika on hyvin nopea ( 5-30sekunttia) ei tätä pinnoitetta kannata käyttää veneissä.

Meidän käyttämä Zvizzer graphene pinnoite soveltuu veneisiin täydellisesti. Pinnoitteen kuivumisaika ennen pyyhkimistä on n. 3-6 minuuttia joten pinnoittaminen on turvallista ja nopeampaa.

Pinnoitteen kestoon vaikuttaa muutamakin asia. Yksi näistä on laadukas tuote. Huonolaatuiset pinnoitteet eivät kestä autoissakaan yli vuotta joten veneissä nämä pinnoitteet eivät todennäköisesti kestä edes yhtä kesää. Merivesi on esimerkiksi iso rasitus veneille. Hyvälaatuiset pinnoitteet kestävät yleensä 2-3 vuoteen.
Kestoon vaikuttaa toki rasitus jota vene saa. Jos vene on esimerkiksi kalastus käytössä ja veneen pintoihin kohdistuu paljon käyttöä sekä rasitusta, alkaa pinnoitteen kuluminen silloin paljon nopeammin. Esimerkiksi jos veneellä ajetaan ruohikoiden läpi ja seassa, ruohikko tuo rasitusta veneen ulkopuoliin.

Kolmas vaikuttava tekijä pinnoitteen kestoon on ylläpito. Jos venettä pestään säännöllisesti ja sisäpuolia hoidetaan asiaan kuuluvilla kemikaaleilla silloin pinnoitteen elinikä pitenee. Veneen pohja tulisi pestä aina kun vene nostetaan vedestä pois. Jos lika pääsee kuivumaan pinnoitteen päälle, on se puhdistaminen vaikeaa ja puhdistaminen varmasti vahingoittaa pinnoitetta. Eli säännöllinen puhdistaminen ja peseminen pidentää pinnoitteen elinikää.

Joutuuko pinnoitteen uusia joskus?

Niin pinnoitteet kuin suojakalvot, mikään ei ole ikuista. Pinnoitteen uusiminen on tärkeää veneen kunnon säilymisen vuoksi. Pinnoitteen uusiminen kannattaa ennakoida. Esimerkiksi jos veneesi pinnoitukselle annetaan 3 vuotta takuuta, mieti jo 2 vuoden jälkeen jos veneestä pinnotettaisiin pohja uudestaan. Kun veneesi pestään, kysy pesijän mielipide veden hylkivyyteen. Jos vedenhylkivyys on olematonta tai kokonaan hävinny joistain kohdista, varaa aika jo uudestaan pinnoitukseen. Kun ennakoit tarpeeksi ajoissa, vältät ylimääräiset kiillotus kustannukset mitä syntyy kun pinnassa ei ole mitään suojaa. Pinnoite on kuitenkin ainoa suoja UV säteilylle ja ilman sitä, veneen pinnat alkavat helposti harmaantua.

Ennen kiillotusta vene on oltava puhdas ja pesty

Miten vene kannattaa pestä?

Kun vene on pinnoitettu ja suojattu, tarvitsee vene edelleen säännöllistä pesemistä sekä hoitamista. Veneen pohja kannattaa pestä 2 kertaa vuodessa. Jokaisen laskun/noston yhteydessä. Kun vene on poissa vedestä olisi hyvä hetki pestä pohja. Veneen pesemisessä kannattaisi käyttää ammattilaisia aina. Heillä on oikeat aineet sekä välineet pesemiseen. Jos haluat säästää rahaa ja pestä itse niin tässä on ohjeistus pesemiseen.

Veneille on olemassa omia pesuaineita, mutta suosittelemme käyttämään autoille tarkoitettuja pesuaineita. Ne ovat paljon edistyksekkäämpiä kuin veneiden pesuaineet. Vahva ja hyvä esipesuaine jossa on liuotinta on tärkeä pesuaine kun aletaan pesemään. Vaahdottimella saat pesuaineen tehokkaammin veneen pintaan vaikuttamaan. Kun olet pessyt esipesuaineen pois, levitä esipesuaine uudestaan ja käytä joko pehmeää kinnasta tai sientä ja käy koko veneen pohja läpi. Jos vene on korkea tai sinulla ei ole nostimia, voit käyttää myös pehmeää varsiharjaa. Kun olet käynyt pinnat läpi huolellisesti, huuhtele pinnat ja tarkastele jäikö likaa vielä. Jos likaa jäi vielä, kokeile hieman vahvemmalla seoksella harjata likaiset kohdat uudestaan. Voit toistaa harjaamisen useamman kerran. Jos likaa edelleen jää, hankaa pinnat läpi savikintaalla tai savilaikalla. Tämä poistaa tehokkaasti pinttynyttä likaa. Kun olet tyytyväinen pintojen puhtauteen, suojaa pinta vähintään suihkutettavalla pikapinnoitteella. Tämä tuo kevyen suojan pinnalle ja lika ei pinty takaisin yhtä helposti. Näkille voi käyttää oksaalihappoa, mutta emme suosittele käyttämään happoa muihin alueisiin. Happo vaurioittaa pintoja sekä on vaarallista höyrystyessä.

Sisätilat voidaan pestä samalla tavalla kuin ulkopinta. Levitä esipesuaine vaahdolla kaikkialle ja huuhtele painepesurilla. Huuhtele aine ja levitä esipesuaine uudestaan. Harjaa tai käytä kinnasta ja käy kaikki alueet läpi huolellisesti. Huuhtele pinnat painepesurilla ja kuivaa säämiskällä tai kuivausliinalla. Viimeistele pinnat pikapinnoitteella ja kuivaa. Tekstiiliosat kannattaa pestä höyrypesurilla tai märkäimurilla. Niitä ei kannata pestä painepesurilla, painepesuri saattaa vaurioittaa kangasta.

Mitä muuta keraamisen pinnoitteen lisäksi?

Jos haluat maksimoida veneesi suojaamisen ja mietit mitä pinnoitteen lisäksi veneelle voitaisiin tehdä. Läpinäkyvä maalipinnan suojakalvo toimii loistavana lisäsuojana veneellesi. PPF kalvolla pystytään suojaamaan osia jotka ovat jatkuvassa kulutuksessa. Esimerkiksi mittaristot, kojelaudat, vessan ja muiden huoneiden kynnyksiä. Moottorin kupu on yksi paikoista joka herkästi naarmuuntuu sekä kuluu, PPF kalvolla pystymme estämään tämän täysin.

Jos arvostat yksityisyyttä veneelläsi, suosittelemme harkitsemaan ikkunoiden kalvotuksia / aurinkosuojia. Nämä materiaalit ovat kehitetty sinun yksityisyytesi takia. Auringonsuoja kalvoilla saat ikkunasi peilaaviksi eikä veneesi sisälle näe ollenkaan. Kalvoissa on erinomaiset UV-säteilyn suojat, joten niitä voi miettiä terveyden kannaltakin.

erilaiset laikat veneen kiillotuksessa

Tylsän sisustan muuttaminen teippauksella

Oletko kyllästynyt miltä mittariston kehys näyttää? Tai kenties miltä makuuhuoneen kaapin ovet näyttävät?

Teippaamalla ratkaiset kaikki visuaaliset ongelmat veneelläsi. Teippien värejä on nykyään satoja ellei jopa tuhansia. Vinyyli teipeillä voidaan teipata mitä vaan materiaali jossa on tasainen pinta. Kun veneesi on talvisäilössä, irrottamalla osat ja tuomalla ne teipparille säästät huomattavasti kuluissa, mutta Restyling point on valmis aina matkustamaan kohteen luokse. Jos sinua mietityttää jonkin asian teippaaminen, ota kuva siitä sekä mitat ja lähetä se meille. Annamme mahdollisimman tarkan arvion osan teippaamisesta. Voit poiketa myös meidän luonamme ja katsomaan teippien värejä livenä. Samalla juot kupin erikoiskahvia ja keskustelet ammattilaisen kanssa projektin toteuttamisesta.

Mitä nämä palvelut maksavat?

Tarkkaa hintaa millekkään ei voida antaa. Hinnat vaihtelevat kohteen kunnon ja koon mukaan. Uuden 3-6 metrisen veneen pinnoittaminen yleensä pyörii 1299e-1599e paikkeilla kun taas yli 10 metristen veneiden pinnoite hinnat saattavat nousta 2999e-3499e asti. PPF kalvotukset, ikkunoiden tummennukset tai sisustan teippaukset katsotaan aina projektikohtaisesti. Suosittelemme ottamaan yhteyttä sähköpostitse ja liittämään mukaan mahdollisimman paljon havainnollistavia kuvia jotta voimme laskea mahdollisimman tarkan arvion hinnasta.

Restyling Point oy on tehnyt veneen kunnostuksia pitkään ja isolla ammattitaidolla. Olemme kunnostaneet pieniä veneitä ja myös isoja jahteja. Teemme tarvittaessa hankintoja prosesseihin, jotta lopputulos olisi mahdollisimman timanttinen. Nyt kun veneet ovat talvisäilössä, olisi erittäin hyvä sauma hoitaa veneesi kuntoon ennen kesää. Muista myös veneesi suojaaminen uutena.

Haluatko, että työ tehdään vastuuntuntoisesti, aikataulussa ja parhaalla vastineella rahoillesi?
Kysy tarjous Restyling Pointin ammattilaisilta, jotka tekee tätä laatustandardeilla, arvoilla ja rakkaudella.

WhatsApissa: +3580445050624

Puhelin: +3580445050624

Sähköpostilla: [email protected]

Restyling Point Oy – Pohjoismaiden kärki teippaus ja suojaus käsittelyissä