Miksi pestä auto konepesussa?

Harjapesut ja automaattipesut ovat olleet aina suosittuja sen helppouden sekä järkevän hinnan takia. Nykyään voit tilata kuukausi sopimuksen ja pesettää autoasi niin monta kertaa kuin haluat automaattipesussa. Se on helppoa ja kätevää. Harjapesuissa saat autosi lähes puhtaaksi vaikka välillä erittäin likainen auto jää hieman likaiseksi. Harjapesussa voit myös valita vahan tai kiiltopesun. Oletko ikinä miettinyt mistä sinä maksat? Tässä Blogissa käymme läpi harjapesun sekä käsinpesun varjopuolet sekä käsinpesun hyödyt.

auton käsinpesu

Voiko harjallinen konepesu vahingoittaa autoa?

Yksinkertainen vastaus on Kyllä. Jos ajattelisi, että kone olisi täysin uusi ja absoluuttisen puhdas niin silloin voisi olla mahdollista, että autosi ei naarmuntuisi tai maalipinta kärsisi pesussa.
Tilanne yleensä on se, että harjat ovat vanhoja, epäpuhtaita sekä täynnä likaa. Kun ajat likaisen auton konepesuun ja kone esipesee auton, ei pinta tule tarpeeksi puhtaaksi kun harjat käyvät autosi läpi. Harjoissa olevat lika partikkelit ja muut epäpuhtaudet hierovat maalipintaa koko pesuprosessin ajan. Oletko joskus kokeillut mitä lumiharja tekee autosi maalipinnalle? Tämä sama asia tapahtuu konepesussa. Harjat naarmuttavat autoasi erittäin paljon.

Konepesussa myytävä “Vaha” on tarkoitettu vain apuna konepesun kuivaukseen. “Vaha” toimii kuivaus apuna eikä tuo mitään pitkäaikaista suojaa maalipinnalle. Tämä on vain myyntikikka.

Harjapesussa vahingoitettu maalipinta

Käsinpesun varjopuolet

Väärin tehty käsinpesu voi vaurioittaa enemmän kuin harjapesu automaatissa. Jos auton käsinpesussa käytetään harjaa esimerkiksi niin tämä naarmuttaa pahemmin kuin konepesujen harjat. Jos kinnastelet autosi maalipintaa sen olematta varmasti puhdas, tämäkin naarmuttaa maalipintaa. Hyvä nyrkkisääntö on se, että älä koske likaiseen pintaan millään. Käytä pesussa laadukkaita pesuaineita ja noudata niiden sekoitus suhteita. Huolehdi siitä, että esipesu on varmasti tehty oikein ja auton pinta on puhdas ennen kuin kosket siihen pehmeällä kintaalla. Kuivaa autosi aina. Älä kuivaa vain esipestyä autoa. Tämä naarmuttaa myös autosi maalipintaa.

Maalipinta kiiltää

Pinnoitetun auton pesu koneessa?

Jos autosi on pinnoitettu ja ajattelit käyttää autosi pesemiseen konepesussa. Mieti kaksi kertaa. Kysy pinnoitteen asentajalta, että kuuluuko pinnoitteen takuuseen konepesut. Yleensä pinnoitteen takuut raukeaa aina kun auto käytetään harjallisessa pesussa. Pinnoite voi vaurioitua jo yhdestä harjapesusta ja mikään ei korvaa näitä vahinkoja. Jos pinnoitettu auto käy harjapesussa ja haluat korjata vauriot, koko auto pitää käydä koneellisesti läpi ja pinnoittaa uusiksi. Nämä kustannukset voivat olla suuria. Jos silti haluat käyttää konepesua, suosittelemme käyttämään aina harjatonta pesua. Harjattomalla pesulla saat kesällä autosi puhtaaksi pinnoitteen hydrofobisuuden takia. Muista, että auto vaatii aika-ajoin mekaanisen käsinpesun jotta saat likafilmin autostasi pois. Talvella harjattomat pesut eivät saa autoa läheskään yhtä puhtaaksi kuin kesällä.

Keraaminen pinnoite Porsche

Teipit ja PPF konepesussa

Kun teippautat autosi tai asennat siihen maalipinnan suojakalvoa. Huomio, että teippien ja ppf kalvon takuuseen ei sisälly harjakone pesut. Harjakoneiden harjat sekä erittäin läheltä tuleva vesipaine saattaa aiheuttaa vahinkoa teippien reunoihin/saumoihin. Vinyyliteippi naarmuuntuu herkästi jo yhdestä pesu kerrasta. Jos sinun pesutyyliin kuuluu konepesut, suosittelemme käyttämään vain harjatonta pesua ilman vahaa. Tämä tosin ei aina riitä autosi puhtaaksi saamiseksi, mutta huuhtoo pahimmat liat pois. Myös konepesun kemikaalit ovat sen verran vahvoja, että saattavat jättää ilkeitä pesuaine jäämiä/valumia teippiin tai PPf kalvoon. Paras huolenpito teipille on aina ammattilaisen toteuttama käsinpesu.

Voiko pinnoittamattoman auton käyttää konepesussa?

Auton maalipinta naarmuuntuu joka kerta kun käytät autosi harjallisessa pesussa. Naarmuinen pinta ei enään heijasta auringon valoa samalla tavalla kuin virheetön maalipinta. Tämän takia auton kiilto kärsii.
Jos olet valmis siihen, että autosi kiilto heikkenee ja riski ruostumiselle tulee, silloin harjapesu on teille oikea ratkaisu. Auton maalipinta on erittäin herkkä ja kevyelläkin kosketuksella lakkaan syntyy naarmuja. Voit kokeilla tätä kun autosi on puhdas ja kosketat maalipintaan hanskallasi. Näet kuinka jokaisella kosketuksella pintaa syntyy kevyitä naarmuja. Voit miettiä mitä kovat ja likaiset harjat tekee autollesi. Harjat pyörivät erittäin kovaa vauhtia hieroen maalipintaasi.

Suosittelemme aina ammattilaisen toteuttamaa käsinpesua. Tee hyvä taustatutkimus paikasta minne olet autosi viemässä. Maksamalla hiukan enemmän pesusta, säästät maalipintaasi ylimääräisiltä ja turhilta naarmuilta. Huolehdi autosi maalipinnastasi ja pääset nauttimaan autosi kiillosta pitempään. Naarmut vaativat aina koneellisen kiillotuksen ja kustannukset kyseisestä toimenpiteestä ovat aina korkeita.

auton kiillotus

Harvinaiset tapaukset konepesuohjelmissa

Olemme nähneet konepesujen vaurioittamia autoja paljon. Tässä listaamme top 3 tapausta konepesuista.

Top 1. Asiakas oli valinnut autolleensa normaalin harjapesun. Pesun aikana kun harja oli auton yläpuolella, tipahti koko harjamekanismi auton päälle tuhoten autosta lasikaton sekä a-pilarit ja tuulilasin. Harjakoneen harjoja ei oltu huollettu asianmukaisesti joten kiinnitykset olivat päässeet löystymään. Huoltoasema korvasi kaiken asiakkaalle. Auto oli poissa käytöstä useita kuukausia

Top 2. Asiakas valitsi harjattoman pesun huoltoasemalta. Autossa oli koko auton PPF kalvo joka oli asennettu 3 viikkoa aiemmin. Asiakas tiedosti, ettei harjat ole hyväksi kalvolle. Ajettuaan automaattipesuun huomasi asiakas, että harjat alkoivat pyöriä ja pesivät auton harjapesun tapaan vaikkei asiakas ollut sitä valinnut. Koko auton PPF jouduttiin uusimaan ja huoltoasema korvasi tämän.

Top 3. Autoon oli tehty 3-step kiillotus ja kallis keraaminen pinnoite. Pinnoituksen jälkeisenä päivänä auto meni tuulilasin vaihtoon. Asiakas oli maininnut ohimennen, että auto oli pinnoitettu muttei ollut painottanut tarpeeksi paljon ettei autoa saa pestä. Auto oli pesty heti asiakkaan lähdön jälkeen konepesussa. Auto naarmuuntui ja pinnoite oli pilalla. Autoliike maksoi vanhan pinnoitteen poiston, auton kiillotuksen ja uudestaan pinnoituksen.

Haluatko, että työ tehdään vastuuntuntoisesti, aikataulussa ja parhaalla vastineella rahoillesi?
Kysy tarjous Restyling Pointin ammattilaisilta, jotka tekee tätä laatustandardeilla, arvoilla ja rakkaudella.

WhatsApissa: +3580445050624

Puhelin: +3580445050624

Sähköpostilla: [email protected]

Restyling Point Oy – Pohjoismaiden kärki teippaus ja suojaus käsittelyissä