Uusi auto joka on yliteipattu kokonaan. Teippi saattaa näyttää kuluneelta ja naarmuuntuneelta, ja sen kunto voi olla käytön seurauksena heikentynyt. Nyt pohditte, miten voisi poistaa tämän teipin autosta mahdollisimman helposti. Tämän blogin tavoitteena on tarjota kattavaa tietoa asiakkaillemme teippien poistoon liittyvistä riskeistä ja vaihtelevista tekijöistä, jotta voit tehdä informoituja päätöksiä prosessin suhteen.

Satin chrome teippaus Audi

Voiko teipin poistaa itse?

Jos halutaan säästää rahaa ja päätetään poistaa teipin itse, suosittelemme lukemaan tämän tekstin tarkkaan jotta saadaan parhaat työkalut teipin poistamiseen.

Teipin poistaminen kannattaa aloittaa yksinkertaisesti kuumailmapuhaltimella lämmittämällä pienen alueen lämpimäksi. Tartu teippiä reunasta kiinni ja vedä itseesi päin kevyesti. Jos teippi irtoaa pinnasta nätisti ilman halkeilua olet varmistunut siitä, että teippi on laadukasta. Jos teippi alkaa halkeilemaan ja repeämään, teippi on todennäköisesti huonolaatuista ja sen irrottaminen on työlästä.

Teipin asennuksessa voidaan käyttää primeria teipin tartuttavuuden parantamiseksi. Ammattilaiset eivät yleensä käytä. Primeria saatetaan myös käyttää tasopinnoilla, mutta tämä ei ole alamme standardien mukaista. Vaikka teippi pysyy paremmin kiinni, on teipin irrottaminen hyvin työlästä.

Jos autossa on käytetty paljon primeria esimerkiksi ovien kynnysten teippauksissa, on hyvä varautua laajempaan työmäärään. Teippi pahimmassa tapauksessa saattaa irrota pieninä palasina ja ilman ovien irrottamista voi olla haastavaa tavoittaa käsin kaikki teipatut alueet.

Teipin poisto

Varaa teipin poistamiseen rutkasti aikaa. Jos teippi irtoaa huonosti, voi teipin poistamiseen normaalista henkilöautosta mennä 8-10+ tuntia.
Poista teippejä aina lämpimässä. Kylmä teippi halkeilee ja sen poistaminen on hyvin haastavaa. Sisälämpötila olisi hyvä olla aina yli +17 astetta. Ennen teippien poistoa, on suositeltavaa pestä auto puhtaaksi. Puhtaasta autosta teippien poisto on huomattavasti mukavampaa kuin kuraisesta. Välineet jotka tarvitset teippien irroittamiseen :

– Kuumailmapuhallin
– Höyrypesuri
– Infrapunalämmitin ( ei pakollinen )
– Teippauslasta tai jokin muu missä muoviset terävät reunat
– Pitempi muovinen terävä työkalu
– Liimanpoisto aine
– Muovinen partaterä
– Ipa / Surface cleaner pintojen viimeistelyyn
– Toffeelaikka ja porakone
– Autonpesu välineet ja liuotin pesuaine
– Auton kiillotus välineet ja tahnat

Teipinpoistamisen työvälineet

Työvälineet

Työvälineistä höyrypesuri on kaikista tehokkain. Tulikuuma höyry lämmittää teipin liimaa huomattavasti tehokkaammin, kuin kuumailmapuhallin. Höyry jakautuu paljon laajemmalle alueelle, kuin kuumailmapuhallin. Höyrypesuria käytettäessä kiinnitä huomiota pesurin käsittelyyn. Höyry voi jättää hyvin nopeastikin palovammoja. Kuumailmapuhaltimella on helpompi poistaa paikoittain teippejä. Esim peilistä teipin poisto huomattavasti kätevämpää kuumailmapuhaltimella sekä ovien sisäpuolen rungon osista.

Lastoilla saat kaavittua teippejä pois ahtaista koloista. Varsinkin ovien sisäpuolien teippauksissa teipit saattavat olla saranoiden alla ja tällöin terävät pitkät muoviset välineet ovat käytännöllisiä. Toffeelaikalla saat primerit ja muut tiukassa olevat liimajäämät pois. Toffeelaikkaa käyttäessä huomio, että auton pinta lämpenee ja on mahdollista, että tämä vaurioittaa auton lakkaa. Toffeelaikka myös naarmuttaa auton maalipintaa. Toffeelaikan jälkeen pinta pitää kiillottaa jotta saat naarmut pois.  Liimanpoistoaineella suosittelemme Gtechniqin Tar and Glue remover ainetta.Tämä tuote on todettu toimivaksi.

Höyrypesuri, kuumailmapuhallin sekä tehokas liimanpoistoaine

Mitä tehdä jos teippi ei irtoa?

Huonoin mahdollinen lopputulos on se, että teippi irtoaa huonosti ja halkeilee kun sitä lämmitetään. Tämän tapaisen teipin poistamiseen löytyy muutama kikka joka saattaa helpottaa hommaa. Lämmittämällä teipin erittäin kuumaksi, saatat saada teipin irtoamaan helpommin. Lämmittämällä teipin hyvin kuumaksi, saatat vaurioittaa samalla auton lakkaa joten ole varovainen kuumentaessa teippejä. Ajoita vaikean teipin poistaminen kesälle ja erittäin kuumalle päivälle. Aja auto ulos aurinkoon ja poista teippejä samalla. Aurinko lämmittää pintoja ja höyrypesurilla saat pinnat tarpeeksi kuumiksi.

Teipin poistamiseen löytyy myös geeli jota levitetään teipin päälle ja aine pehmentää teipin liimaa ja tällöin irrottaminen helpompaa. Yleensä näitä aineita ei löydä kuluttajille suunnatuista myymälöistä, mutta esimerkiksi yhteistyökumppanimme Routec Oy:lta löytyy tämän tapainen aine.

Halkeillen irtoava teippi

Voiko auton maalia irrota teipin poistossa?

Jos auto on osittain maalattu ja teippi asennettu tuoreelle maalipinnalle (alle 6vk malauksesta) , on suuri ja todennäköinen riski maalin irtoamiselle jos teippi joudutaan irroittamaan. Mikäli maali ei ole päässyt kuivumaan oikealla tavalla vaan maalipinta on suljettu teippaamalla. Kun teippiä irrotetaan vetämällä, voi maalipinta lohjeta/irrota samalla kun teippiä poistetaan. Maalin pitää kuivua vähintään 4-6 viikkoa maalauksen jälkeen. Suosittelemme silti odottamaan 6 viikkoa kun auto voidaan teipata uudestaan. Jos maalit lähtevät teipin irrottamisen yhteydessä, on yleensä vastuu auton omistajalla tai maalausliikkeellä. Koska teippi tuotteena on tehty sellaiseksi, että se voidaan poistaa vahingoittamatta alkuperäistä pintaa. Eli teipin liimat eivät ole niin aggressiivisia, että vetäisivät maaleja mukanaan pois. Toisinsanoen maalien irtoamiselle yleisin syy on puutteelliset maalauksen pohjatyöt ja liian vähän kuivunut maalipinta maalauksen jälkeen. Olisi hyvä informoida alan liikettä, jos epäilet maalin mahdollisen irtoamisen teippienpoiston yhteydessä.

Teippien poisto Restyling Pointilla

Jos päätätkin poistattaa teipin ammattilaisella, olemme sinun apunasi. Olemme poistaneet teippejä sadoista ajoneuvoista joten meillä se käy nopeasti. Teipin poiston hintaan huomioimme miten laadukas teippi on, mitä kohtia autossa on teipattu ja onko teippauksessa käytetty primeria. Myös ajoneuvon koko ja haastavat muodot saattavat lisätä työaikaa. Saat parhaiten tarjouksen lähettämällä kuvan autostanne sähköpostiimme “[email protected]

Mitä teippien poisto maksaa ja kauanko se vie aikaa?

Teipin poiston hinta menee aina tuntiveloituksella. Normaali kokoisen henkilöauton teipin poistoon kuluu aikaa keskimäärin 3-6h, jos teippi on laadukasta materiaalia ja lähtee irti ilman suurempia ongelmia. Me veloitamme teippauksien poistosta 120€ /h. Ovien sisäpuolien teippausten poisto katsotaan aina tapauskohtaisesti. Tässä vaikuttaa se, että joudutaanko irrottamaan ovia tai muita paneeleja. Jos teippauksessa on käytetty primeria suuria määriä. Voi teippauksen poiston hinta nousta moninkertaiseksi. Yksi keino säästää rahaa on poistaa ajoneuvosta teipit jotka lähtevät irti helposti. Esimerkiksi isoimmat tasopinnat ovat yleensä helpoimmat poistaa. Voit tuoda osittain teipatun auton meille ja me poistamme teipit ammattitaidolla ja minimaalisilla riskeillä.

Esimerkiksitapauksia teippien poistossa:

  •  3M teipillä teipatusta Volvo V70:sta teipit lähti 3h:ssa, vaikka teippi oli ollut 8v kiinni autossa.
  • Tesla Model X riisuttiin teipeistä 3,5h:ssa, kyseessä oli Avery Dennison Matt Black.
  • Lamborghini Gallardo palautettiin alkuperäisväriin 4,5h:ssa, kyseessä oli Hexis teippi.
Satiiniteipattu Range rover

Riskit teippienpoistossa

Teippienpoistossa on omat riskinsä. Vaikka homma kuulostaa suhteellisen yksinkertaiselta, voi auton maalipinnan pahimmillaan pilata pahasti. Teipin poisto tehdään aina asiakkaan omalla vastuulla. Restylingillä teipatuissa autoissa ei ilmene juuri koskaan teipin irroituksessa ongelmia, koskemme käytä primereitä ja teippaamme kuivuneisiin osiin.

Törmäämme usein tilanteisiin, jossa teippaus on suoritettu liian aikaisessa vaiheessa maalauksen jälkeen. Tästä ei yleensä ole tietoa asiakkaalla eikä auton myyjäliikkeellä ja kun teippi otetaan pois: maalit lähtee mukanaan. Syynä on se, että teippi on teipattu tuoreaan maalipintaan alle 4-6vk maalauksesta. Maali ei ole tällöin ehtinyt kuivua ja kovettua kiinni maalattavaan pintaan. Summa summarum: nyrkkisääntö: älä teippaa 4-6 viikkoa maalauksesta, anna kuivua neljä viiva kuusi viikkoa ja sitten teippauta.

Kun lämmität teippiä on pidettävä aina 30cm etäisyys teipistä kuumailmapuhaltimella. Kontrolloimaton kuumailmapuhaltimen käyttö voi pahimmillaan sulattaa muovisia osia autosta. Tunnustele aina kädellä teippiä ja kun teippi tuntuu kuumalta, lopeta lämmittäminen. Varo myös koristelistoja autossa ja muita ei teipattuja osia. Kun lämmität näiden lähellä, pidä huomattava etäisyys näistä osista. Koristelistat ja muut muoviset osat muuttavat väriä herkästi. Sammuta aina kuumailmapuhallin kun et käytä sitä. Jos asetat kuumailmapuhaltimen liian lähelle autoa ja jätät sen päälle, saatat vaurioittaa maalipintaa.

Vetäessä teippiä pidä huoli siitä, että teipin liima on pehmentynyt ettet vahingossa voimaa käyttäen irrota auton paneeleja. Yksi helposti irtoava osa autossa on bensaluukun kansi. Vedä aina teippiä kevyellä voimalla ja lämmitä teippiä lisää jos tuntuu ettei se irtoa kevyesti. Riski teippiliimojen jäämiselle kasvaa jos teipin liima ei ole pehmentynyt tarpeeksi ja voimaa käyttäen irrotat teippiä.

Jos käytät työkaluja teipinpoistossa. Älä kosketa välineillä maalipintaan tai hankaa maalipinnassa olevia liimajäämiä kovalla tai metallisella työkalulla. Pahimmassa tapauksessa saatat tehdä naarmun maalipintaa joka voi olla niin syvä, ettei sitä saada enään myllyttämällä korjattua vaan tarvitaan maalaus. Avusta työkaluilla vain teippiä irtoamaan ja käytä liimojen poistoon liimanpoisto aineita. Lue huolella liimanpoisto aineiden käyttö oppaat ja kiinnitä huomiota aineiden kuivumisaikaan. Aine voi kuivua auton maalipintaan jättäen ikävän näköisiä jälkiä. Nämä jäljet voidaan vielä poistaa koneellisesti kiillottamalla.

Jos autoon jäi vielä liimajäämiä liimanpoisto aineen jälkeenkin. Voit varovaisesti käyttää muovista työkalua kaapiaksesi liiman jäämät pois. Ole tarkka kuitenkin, ettet turhaan naarmuta maalipintaa. Kokeile liimanpoisto aineella useita kertoja ennen kuin vaihdat muoviseen terään. Pesemällä auton liuottimella saatat saada liimajäämiä pois tehokkaasti.

Olet saattanut joskus nähdä videon missä teippi poistetaan painepesurilla. Tämä tapa on hyvin vaarallinen toimenpide. Vaikka teippi irtoaisi helposti on riski, että liian läheltä ammuttu paine pääsee lakan alle ja aiheuttaa lakka vaurion. Älä myöskään irrota liimajäämiä pois auton maalipinnalta painepesurilla. Anna aineiden tehdä tämä työ ja käytä painepesuria vain huuhteluun.

Sisutan teippauksien poistossa on käytettävä kuumailmapuhallinta varoen. Lämmitä vain tarvittava määrä ja kytke kuumailmapuhallin pois päältä. Älä käytä liikaa voimaa irrottaessa teippiä, ettei auton osat irtoa tai mene pois paikoiltaan. Jos jokin osa auton sisustassa irtoaa, voi tämä rikkoa kiinnikkeitä eikä osa enään pysy kiinni. Aina kiinnikkeitä ei voi myöskään korjata vaan osa täytyy vaihtaa. Ole varovainen sisutan teippausten poistossa ja käytä voimaa vain sen verran, että teippi alkaa irtoamaan. Lisää lämpöä jos tuntuu, että teippi on kiinni lujasti.

Miten ennaltaehkäistä ongelmat teippienpoistossa?

Jos päätätte teippauttaa autonne mieti aina asiaa hiukan pitemmälle. Valitse mielellään laadukas materiaali, jotta teipin poistaminenkin on vaivattomampaa. Halvat teipit ovat yleensä teippejä joiden poistaminen vuosien päästä kokemuksen perusteella tuottaa hankaluuksia. 3M, Oracal , Avery, Hexis ja Kpmf ovat laadukkaiksi testattuja teippejä. Nämä teipit ovat kiinassa tuotettuja teippejä arvokkaampia, mutta lopputulos huomattavasti laadukkaampi. Nämä teipit pysyvät hyvännäköisinä eikä näiden teippien poistamisessa pitäisi tulla mitään suurempia ongelmia.

Tarkastele myös asentamoa minne viet autosi. Kysy heiltä Primerin käytöstä ja siitä mihin kohtiin he sitä käyttäisivät. Primeria ei tarvitse periaatteessa käyttää ollenkaan jos teippaajana on ammattitaitoinen henkilö, joka tuntee materiaalin kyvyt ja rajat, mahdollisuudet ja riskit. Primerilla voidaan vain varmistaa tiettyjen hankalien paikkojen paikalla pysyminen ja lieventää ammattitaidon puutetta teipparilta.

Satiini chrome Tesla Model 3

Asiakaskokemus, 2430€ teipinpoistosta

Meille saapui Tesla Model 3 teippaukseen. Auto oli aikaisemmin teipattu toisessa maassa oranssilla värillä (ulkopinta+ovienvälit+saranat) Teippi näytti laadukkaalta, mutta sen toteutus ei ollut kovin ammattimainen. Arvioimme aluksi, että teippauksen poistoon kuluu enintään 3-6 tuntia, joka on standardi aika-arvio kyseiselle autolle, kokemuksemme perusteella.

Kun aloimme poistaa teippejä, huomasimme, että teipissä oli käytetty runsaasti primeria, litratolkulla. Primeria oli levitetty jokaiseen reunaan ja kulmaan, myös sinne minne sitä ei normaalisti tarvitse laittaa. Auton ovien sisäpuolet oli teipattu, ja teipit oli asetettu jopa saranoiden alle. Kaikki ovien sisäpuolen teippaukset oli toteutettu primerin avulla. Ovien irrottaminen ei ollut mahdollista aikarajoitusten vuoksi, joten meidän piti poistaa kaikki teipit ovien saranoiden alta pieni pala kerrallaan. Teippi irtosi kolikon kokoisina paloina autosta ja sen jälkeen piti poistaa vielä primerit erikseen..

Teipin poistoon kului lopulta 27 tuntia. Teippi irtoili ulkopinnoiltakin pieninä palasina, mikä hidasti prosessia entisestään. Teipinpoiston kokonaiskustannukset olivat lopulta 2430€. Tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka hankalaksi teipin poistaminen voi muuttua.

Asiakas oli tässä kohtaa joutunut hyväksymään edellisen teippaamon asennuksen seuraamukset ja maksamaan käsittämättömän summan pelkästään teipin poistosta.

Tämä case on toistaiseksi ääriesimerkki, kuinka kallis teipinpoistoprosessi voi olla. Valitettavasti näitä ei voi ennakkoon tietää.

Teipin poisto hinta

Katso tästä video miten toteutimme yllä mainitun asiakkaan teippauksen: https://www.instagram.com/p/CrbMMXBAdsE/

https://restyling.fi/blogi/ppf-yliteippaukset-kayttoopas/

 

Mitä teen teipinpoiston jälkeen?

Kun olet saanut kaiken teipin poistettua ja liimat irroitettua. Pese auto huolellisesti käyttäen liuotinta. Kuivaa auto ja tarkista auton maalipintaa. Puutteellisesti toteutetussa teippauksessa saattaa veitsen viiltoja löytyä. Katso onko autosi peltiosissa viiltoja jotka ovat syviä. Nämä voivat johtaa ruostumiseen ajan saatossa. Jos aiot teippauttaa autosi uudestaan, hio nämä osat tasaisiksi ja maalauta ennen teippausta. Jos et ole suunnitellut auton uudestaan teippausta. Suosittelemme kiillottamaan auton maalipinnan ja suojaamaan pinta keraamisella pinnoitteella. Jos autosi maalipinta näyttää edelleen huomattavan koskemattomalta, suosittelemme harkitsemaan PPF- kalvon asentamista (https://restyling.fi/blogi/auton-ppf-suojausopas/)

Haluatko, että työ tehdään vastuuntuntoisesti, aikataulussa ja parhaalla vastineella rahoillesi?
Kysy tarjous Restyling Pointin ammattilaisilta, jotka tekee tätä laatustandardeilla, arvoilla ja rakkaudella.

WhatsApissa: +3580445050624

Puhelin: +3580445050624

Sähköpostilla: [email protected]

Restyling Point Oy – Pohjoismaiden kärki teippaus ja suojaus käsittelyissä