Kalvotyypit:

Yleistä kalvoista ja teknisistä ominaisuuksista

Kuinka valita sopivin auringonsuojakalvo, jotta voisit välttää mahdollisimman paljon auringonlämpöä + ylimääräisiä katseita ja jotta sisälle tulisi kuitenkin hyvin valoa?

Tässä oppaassa kerromme yleisimmät ikkunakalvo vaihtoehdot, joita käytetään erityisesti eniten Suomessa. Brändinä käytämme markkinoiden kustannustehokkainta ja laadukkainta valmistajaa nimeltä Llumar. Olemme käyttäneet tätä brändiä jo 12 vuotta ja luotamme tähän. Se takaa lyömättömät tekniset ominaisuudet järkevän hintatason kanssa. Tässä merkissä asiakkaan ei tarvitse maksaa ns. ilmaa pelkästä nimestä. Olemme asentaneet tätä kalvoa useita tuhansia neliömetrejä ilman ainuttakaan materiaali reklamaatiota.

Aluksi paljastamme, että kaikki kalvotyypit maailmassa brändistä riippumatta torjuvat 99 % UV-säteilyä, jopa täysin kirkkaat läpinäkyvät kalvot. UV säteily ei ehkä ole se pahin haitta tekijä, vaan häikäisy ja auringon lämpö ovat niitä kriteerejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kaikilla kalvoilla on takuut ja ne ovat keskimäärin samat, viidestä vuodesta 15 vuoteen.
Auringonlämpö on se suurin kalvon pinnan rasittaja. Kun aurinko paahtaa pidempään kalvoon, kalvon pinta muuttuu hieman mataksi ja kalvo alkaa kadottaa esteettisen ulkonäkönsä ja tekniset lämmöntorjunta ominaisuudet.

Suomessa meillä ei valitettavasti ole vielä niin paljon kuumia päiviä, joten uskallamme sanoa, että kalvojen takuu asioihin ei välttämättä kannata kiinnittää huomiota. Juuri tehdyn vanhojen työmaa katsauksen myötä, totesimme, että 11 vuotta sitten asennetut kalvot näyttävät tänäkin päivänä uusilta, vaikka niillä materiaaleilla oli 5 v takuu.

Esimerkiksi Keski / Etelä -Euroopassa kalvot muuttuvat mataksi aikalailla takuun umpeuduttua. Siellä siis auringonlämmön määrä suurempi, kuin meillä Pohjoismaissa. Näin ollen lämpimissä maissa takuuasiat ovat ajankohtaisempia.

Tärkeimpiä ominaisuuksia kalvoja verratessa on auringonlämmön torjunta ja häikäisyn torjunta. G-arvo on myös tärkeä argumentti, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Auringonlämmön ja ylimääräisten katseiden torjuminen taas riippuu kalvo tyypistä ja sen tummuudesta.

Meillä Suomessa valon määrä on rajallinen, joten aina tummin ja tehokkain auringonlämmön torjuja kalvo ei ole välttämättä viihtyvyyden kannalta se paras vaihtoehto kotitalouteen.
Tehtaissa, neuvoloissa, päiväkodeissa, laboratorioissa tms. paikoissa, valon määrä ei ole koskaan ollut ykkösprioriteetti, vaan lämmöntorjunta on aina ollut ongelma nr. 1.

Asennustavat

Ikkunakalvo asennetaan aina uloimpaan lasipintaan, joko sisä tai ulkopuolelle – riippuen ikkunatyypistä.

Ulkoasennus: Mikäli ulommaisin lasi on elementtilasi / lämpölasi auringonsuojakalvo asennetaan VAIN ulkopuolelle. Elementtilasin sisällä on argon kaasua, ja jos teoriassa asennettaisiin aurinkokalvo elementtilasin sisäpuolelle, se heijastaisi lämpöä ulospäin ja lämmittäisi argon kaasua. Argon laajenee lämpiessään eli tällöin ikkuna menisi rikki, koska kalvo olisi asennettu väärälle puolelle.

Sisäasennus: Mikäli ulommaisin lasi on yksinkertainen 4mm lasi, auringonsuojakalvo voidaan asentaa myös sisäpuolelle.

lämpölasi elementtilasi

Elementtilasi

lämpölasi elementtilasi

→ Yksinkertainen lasi

Kalvot asennetaan lasipintoihin jättäen 1-2 mm reunoista, teknisten kalvo vaatimusten takia.

Mikäli kalvo asennetaan ulkopintaan, pölyn pääseminen lasipinnan ja kalvopinnan väliin on aina mahdollista, tuulen puuskien ja ilmassa olevan partikkelin takia.

Kalvo asentaja ulkoisista force majeure seikoista huolimatta yrittää silti tehdä kaikki tekniset ennaltaehkäisevät toimenpiteet lasipinnan puhdistuksessa ja kalvon asennuksen aikana.

Asennuksen jälkeen kalvojen alta haihtuu kosteus 1 – 4 viikossa, riippuen sääolosuhteista. Helteisinä päivinä kuivuminen saattaa tapahtua jo 1 – 3 päivässä.

Mikäli kalvojen reunat eivät ole heti liimaituneet asennuksen jälkeen, ne eivät tuota minkäänlaista riskiä kalvojen pysymisen kannalta. Kosteudesta kuivuneet reunat painuvat kiinni kuivumisajan jälkeen. Tämä vaatii reunojen läpikäymisen esimerkiksi sormilla.

Tutustu ikkunakalvojen käyttöoppaaseen: restyling.fi/blogi/ikkunakalvot-kayttoopas

Tummat ikkunakalvot alk 79 € / m²

Mustan väriset kalvot, joita käytetään autoteollisuudessa autokalvoina löytyy useita eri sävy vaihtoehtoja:

 •  5 %
 • 15 %
 • 25 %
 • 35 %
 • 45 %
 • 70 %

Tämä kalvotyyppi on ehkä vähiten käytetty kotitalouksissa tumman värinsä takia. Tumma sävy vähentää kotiin tulevan valon määrää ja saattaa näyttää aavistuksen pimeältä, etenkin talvella.

Tämän kalvo tyypin suosio on kuitenkin lyömätön parvekkeiden ja terassien ala / ylä laiseissa. Se antaa infrastruktuurille upean modernin tyylikkään ilmeen, pitäen lämmön ja ylimääräiset katseet + häikäisyn poissa.

Tummilla autokalvoilla on kuitenkin heikoin auringon torjuntaprosentti. Näin ollen nämä soveltuvat erityisesti ylimääräisten silmien  / häikäisyn pitämiseksi pois.

Riippuen tummuusasteesta nämä kalvot torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 59 % auringon lämpöä ja jopa  94 % häikäisyä.

5% parvekekalvo, ikkunakalvo

Peilikalvot alk 89 € / m²

Peilikalvo kategoria on ylivoimaisesti suosituin ja kustannustehokkain Suomessa käytettävä auringonsuojakalvo tyyppi jo yli 15 vuoden ajan. Käytetään eniten kotitalouksissa, valtion kiinteistöissä ja teollisuudessa.

Peilikalvot jakautuvat kolmeen eri tummuus asteeseen:

 • Tummin 20 % kalvo Llumar RHE 20

Tätä kalvoa käytetään eniten tehtaissa, laboratorioissa, sairaaloissa, päiväkodeissa, neuvoloissa, liikerakennuksissa, varastoissa, saunoissa tms. Eli tiloissa, jonne ei ole niin tärkeää, kuinka paljon valoa tulee sisään. Tärkeintä on maksimaalisen lämmön torjunta. Tällä kalvolla olemme tehneet Espoon 7 kpl neuvoloita ja 12 päiväkotia, useita kymmeniä tehtaita ympäri Suomea.

Tämä kalvo on tummin ja näin ollen tällä on peilaavin efekti. Hauskana esimerkkinä vaimot voivat meikata tämän kalvon edessä. Tämän kalvon läpi tulee vähiten valoa sisään, näin ollen se pimentää sisätilaa hieman. Tummuutensa ansiosta kalvoa käytetään kotitalouksissa vain vessoihin, kylppäreihin ja saunoihin.

Tämä kalvo torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 87 % auringon lämpöä ja 86 % häikäisyä.

Llumar RHE 20 tekniset ominaisuudet

aurinkokalvo, Ikkunakalvo Llumar RHE20
 • Keskitumma 35 % kalvo Llumar RHE 35

Keskitumma kalvo on toiseksi käytetyin kotitalouksissa. Eniten tätä käytetään kotona aurinkoiseen julkisivuun, koska tämä on loistava kompromissi vaihtoehto, joka torjuu huikeat 76 % lämpöä, päästäen sisälle kuitenkin erittäin hyvin valoa, jota meillä Suomessa on välillä puutteellisesti.

Tämä kalvo sopii erinomaisesti kodin julkisivuihin, jossa on kookkaat ikkunat eli sisälle tulevan valon määrä on suuri. Tämän kalvon peilaavuus on toiseksi paras.

Tämä kalvo torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 80 % auringon lämpöä ja 74 % häikäisyä.

Llumar RHE 35 tekniset ominaisuudet

auringonsuojakalvo Llumar RHE35
 • Vaalein 50 % kalvo Llumar RHE 50

Tämä kalvo on ylivoimaisesti käytetyin kotitalouksissa. Tämä torjuu vähiten sisälle tulevan valon määrää. Valoisuutensa ansiosta tämä on käytetyin malli meillä Suomessa. Vaikka onkin vähiten peilaava peilikalvo tyyppi, torjuu silti erittäin hyvin uteliaat katseet.

Tämä kalvo torjuuu 99 %-UV säteilyjä, jopa 66 % auringon lämpöä ja 53 % häikäisyä.

Hintansa ansiosta tämä on erinomainen valinta. Edullinen, tehokas ja pitkäikäinen.

Kalvon tekniset ominaisuudet (LLumar RHE 50)

← Ylä ikkunoissa on valmis Llumar RHE 50, ala ikkunoissa ei vielä kalvoa.

auringonsuojakalvo Llumar RHE50

→ Kohde valmis, koko julkisivu kalvotettu kalvolla Llumar RHE 50.

Llumar RHE50 valmis

Läpinäkyvät kalvot (alk. 89€ – 129€ / m²)

Ulkopintaan asennettava läpinäkyvä kalvo Llumar THE 80 on erittäin suosittu läpinäkyvyytensä ja huomaamattomuutensa ansiosta. Tämä kalvo soveltuu parhaiten silloin, kun vaaditaan maksimaalista auringon lämmön torjuntaa ja maksimaalista huomaamattomuutta. Tämän kalvon olemassaoloa ei vieraat edes huomaa ja tästä tulee talven iltoina runsaasti valoa sisään. Tätä kalvoa käytetään eniten kodeissa ja apteekeissa, eli kohteissa, jossa vaaditaan samaan aikaan maksimaalista auringonlämmön torjunta kykyä ja kalvon huomaamattomuutta.

Tämä kalvo torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 55 % auringon lämpöä ja 21 % häikäisyä.

Kalvon värisävy on aavistuksen sinertävä, mutta kohteeseen asennettuna sinertävyyttä ei juuri huomaa.

Katso tästä aito esimerkki

Llumar THE80 läpinäkyvä aurinokalvo

Sisäpintaan asennettava Llumar AIR 80 toimii avattavissa ikkunoissa ja sen suosio on sama, kuin THE 80 kalvolla.

Tämä kalvo torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 37 % auringon lämpöä ja 21 % häikäisyä.

Kalvon värisävy on aavistuksen sinertävä, mutta kohteeseen asennettuna sinertävyyttä ei juuri huomaa.

Kalvon tekniset ominaisuudet (LLumar AIR 80)

Llumar AIR80 auronkokalvo

Erikoiskalvot alk 89 € / m²

Ns. tarkkailukalvo eli Llumar RN07, jota käytetään monesti valoherkkien makuuhuoneissa ja kauppojen tarkkailukopeissa, kuulusteluhuoneissa tms. Tämä peilikalvo on sisältäpäin musta ja ulkoa peili.

Tämä kalvo vie eniten ulkoa sisälle pääsevää valoa ja on mustan sisä pintansa ansiosta erittäin tumma. Tätä asennetaan vain uloimman lasin sisäpintaan, koska liimapinta on peili puolella

Tämä kalvo torjuuu 99 % UV-säteilyjä, jopa 75 % auringon lämpöä ja 95 % häikäisyä.

Kalvon tekniset ominaisuudet (LLumar RN 07)

tarkkailukalvo Llumar RN07

Maitolasikalvo / huurrekalvo alk 69€ / m²

Maitolasikalvo on erinomainen uteliaiden silmien karsija. Maitolasikalvon vahvana ominaisuutena on sisälle tulevan valon määrän moninkertaistuminen vaalean sävynsä ansiosta. Samalla vahva heikkous on se, että sisältä ulos ei näe lainkaan. Se peittää siis näkyvyyden täysin. Efekti on samanlainen, kuin huurteisessa suihkukopissa.

Tätä käytetään kotitalouksissa vessojen ja kylpyhuoneiden osastoihin, saunoihin tms. Teollisuudessa käytetään neuvottelutiloihin ja liiketiloihin koriste / yksityisyys kalvona.

Tämä kalvo torjuuu 80 % UV-säteilyjä, 10 % auringon lämpöä ja 78 % häikäisyä.

Kalvon tekniset ominaisuudet (3M Crystal)

Maitolasikalvo
huurrekalvo maitolasi kalvo

Murtosuojakalvot alk. 89€ / m²

Murtosuoja kalvojen tarve on viime vuosina lisääntynyt poliittisten seurauksien johdosta.

Murtosuojakalvoja löytyy erilaisina paksuuksina ja sitä käytetään päiväkodeissa, virasto laitoksissa, sairaaloissa, pankeissa tms.

Ohuin kalvovaihtoehto toimii sirpalesuojana, jotta rikkoutuessaan lasi pysyy koossa, eikä aiheuta vaaraa ihmisille.

Paksuin kalvo on suunniteltu kestämään jopa räjähdyksien paineaaltoja ja murtautumistilanteessa moukaria.

Kaikkia murtosuojakalvoja saa myös peiliversioina, jolloin yhdellä asennuksella saadaan asennettua sekä visuaalinen suoja, sekä fyysinen suoja / este.

Halutessaan lähes kuka tahansa pääsee murtosuoja kalvon läpi sisälle, mutta missä ajassa se tapahtuu – on toinen fakta. Murtosuojakalvo moninkertaisesti hidastaa varkaan murtautumis yritystä ja kohentaa tekijän riskejä luovuttamaan, väsymään tai yllättymään virkavallan / hälytyslaitteiden reagoinnin seurauksista.

Murtosuojakalvoja asennetaan lasin sisäpintaan.

Murtosuojakalvot torjuvat 99 % UV-säteilyä ja riippuen vaihtoehdosta jopa 80 % auringonlämpöä.

Hintaan vaikuttavat seikat

 • kohteen sijainti

Kohteen etäisyys luo matkakuluja km korvauksien + asentajien matkustusajasta.

 • ikkunoiden asennuskorkeus / telineiden / nosturin tarve

Mikäli Ikkunoita asennetaan nosturilla, telineillä, valjailla tms. se vaikuttaa prosessin fyysiseen kuormitukseen ja urakan kestoon. Nostureiden ja telineiden siirto / kasaus tms. vaikuttavat ajankäyttöön.

 • vuodenaika / sesonkiluontoisuus

Lämpötila ja tuulen määrä vaikuttavat kohteen valmistumisaikaan, sekä asentajien fyysiseen kuormitukseen.

 • lasipinnan koko

Lähes kaikilla materiaaleilla levein rullakoko maailmassa on 1,83 m.

Mikäli ikkuna on esimerkiksi 2,5 m x 2,5 m , tällöin fiksun esteettisen lopputuloksen takia ikkuna tehdään kahdesta kalvo palasta, eli keskelle pystyyn tulee puskusauma.

Saumojen teko / ikkunan teko kahdesta palasta pitkittää asennettavan kalvotuksen valmistumisaikaa ja luo ylimääräisiä materiaalikustannuksia vs. jos maailmasta löytyisi tarvittavan levyinen materiaali ja lasi pystyttäisiinkin tekemään yhdestä palasta.

 • asennustapa

Ulko / sisälle asennettavien kalvojen toimintatapa saattaa erottua, joten hintaan vaikuttaa se, asennetaanko kalvo ulko tai sisäpintaan.