Mitä huomioida mattateipatun auton pesussa?

Mattateipatun auton pesussa on muutamia tärkeitä seikkoja, joihin on hyvä kiinnittää huomiota. Tässä blogissa käymme läpi oikeat pesuaineet ja tavat, joilla vältät kalliit virheet ja peset autosi tehokkaasti.

Mattateippi vs. kiiltävä teippi: miten auton pesu eroaa?

Laadukkaat ja toimiviksi testatut pesuaineet ovat koko auton pesemisen ydin, eikä niissä kannata pihistellä. Esipesuvaiheessa on tärkeää, että pesuaineet puhdistavat autoa – painepesurin tai kintaan sijasta. Valitsemalla oikeat, mattateipille soveltuvat pesuaineet rasitat vähemmän teippiä. Pesuaineen liian korkea tai matala pH-arvo voi vahingoittaa mattateippiä siten, että teippi joudutaan uusimaan, sillä mattateippiä ei voida kiillottaa tai vahata.

Kiiltävästä teipistä on mahdollista poistaa kevyttä hiusnaarmua tai muita jälkiä kevyesti kiillottamalla vaahtomuovilaikalla ja Rotary-koneella, mutta myös kiiltävä teippi voi mennä pilalle liian kovasta kiillotuksesta.

Pesuaineet ja muut tarvikkeet

Kun valitset pesuaineen mattapintaiselle autolle, tarkista sekoitussuhde ja noudata sitä huolellisesti. Pesuaineiden pH-arvon on oltava välillä 3-11. Liiallinen määrä pesuainetta saattaa nostaa pH-arvon turhan korkealle ja polttaa teippiin jälkiä tai valumia, jolloin teippi on pilalla.

Pesuaineen valinnassa on huomioitava liian tyyppi: valitse lentoruosteelle raudanpoistoaine ja omat aineensa hyttysille tai maantiesuolalle. Käytä aineita aina varoen noudattamalla tarkasti käyttöohjeita. Kun valitset shampoota mattateipatun auton kinnasteluun, muista että shampoo ei saa sisältää silikoneja tai muita kiillottavia aineita. Muutoin mattapinta alkaa kiiltää ja pahimmassa tapauksessa pysyvästi, jolloin teippi on pilalla.

Suosittelemme käyttämään kahden ämpärin taktiikkaa, eli pidä ensimmäisessä ämpärissä vesi, jossa huuhdot kintaan ja toisessa ämpärissä puhdas shampoovesi. Jos mahdollista, käytä ämpäriä, jossa on hiekanerotin.

Pesun jälkeen auton kuivaus on kaiken a ja ö, sillä pinnalle jääneet vesipisarat toimivat kuin suurennuslasi auringossa. Aurinko polttaa teippiin kaiken pisaran sisällä olevan, kuten kalkin, pesuainejäämät ja muut epäpuhtaudet. Osta siis iso, nukkaamaton kuivausliina, jolla saat kuivattua mahdollisimman isoja alueita kerralla. Älä käytä kuivaukseen koskaan lastaa.

Lopuksi kuivausta olisi hyvä tehostaa paineilmalla. Näitäkin laitteita saa ostettua ihan kotikäyttöön. Pesun yhteydessä voit käyttää mattapinnalle tarkotettua “wetcoatia” tai muuta pikavahaa, joka syventää mattamaisuutta. Pesun lopuksi viimeistele pinta reunattomalla, pehmeällä mikrokuituliinalla.

Tarvitsemasi pesutarvikkeet:

  • Esipesuaine/vaahto
  • Pienpoistoaine
  • Lentoruosteenpoistoaine
  • Hiilivetyliuotin (talvella)
  • Synteettinen mikrokuitukinnas/lampaankarvakinnas
  • Vahaton ja silikoniton shampoo
  • Kaksi ämpäriä, joissa hiekanerottimet
  • Kaksi kuivausliinaa: pinnalle ja ovenväleille omansa
  • Pehmeitä, reunattomia mikrokuituliinoja

Autonpesu – instagram.com/reel/Ctt2nUlA….

Mattateipatun auton pesuprosessi

Esipesu on koko pesuprosessin tärkein vaihe ja se kannattaakin suorittaa hyvin huolellisesti. Jos et pese autoa puhtaaksi ja kosket pintaa kintaalla, tarttuu siihen likaa ja näin naarmutat mattapintaista autoa.

Kesäpesu:

Jos peset autoa kesällä, aja auto varjoon tai pese auto vasta illalla. Kuuman pinnan ansiosta pesuaine voi palaa teippiin ja pilata sen kokonaan. Palanutta pesuainetta ei saa teippi pinnasta pois vahingoittamatta sitä lisää.

Aloita huuhtelemalla auton pinta viileällä vedellä, jotta saat pinnan mahdollisimman viileäksi. Säädä painepesurin veden lämpötila n. 50-60 asteeseen. Levitä pesuaineet pintaan ja anna niiden vaikuttaa 1–2 minuuttia. Levitä pinnalle esipesuvaahto ja anna sen vaikuttaa 1–2 minuuttia. Muista laittaa pesuainetta myös ovenväleihin, tankin luukun sisään sekä vanteisiin. Huuhtele auto huolellisesti ja käytä esipesuun mahdollisimman paljon aikaa.

Pese ovien välit tarkasti, jotta saat kaiken hiekan sieltä pois ja vältyt taas naarmuttamasta pintaa. Varo teipatun auton kulmia sekä mahdollisia saumoja. Pidä etäisyyttä noin metrin verran ja pese autoa aina ylhäältä alaspäin. Esipesun jälkeen aloita auton kinnastelu ylhäältä alaspäin. Jos pelkäät shampoon kuivumista teippiin, voit pestä auton kolmessa osassa. Kinnastele keula ja etuovet ja huuhtele ne, ja jatka näin koko auto. Huuhdeltuasi shampoot pois levitä teipille pH-arvoltaan neutraali lentoruosteen poistoaine ja anna sen vaikuttaa 2–3 minuuttia. Huuhtele pinta huolellisesti.

Kuivatessasi pidä huoli, ettei liina revi teipin mahdollisia reunoja tai saumoja. Kun kuivaat oven alareunoja, varo ettei liina osu maahan. Jos käytät paineilmaa kuivaukseen, ole varovainen saumojen ja reunojen kanssa, sillä saatat “korkata” teipin sauman, jos puhallat paineilmaa liian läheltä. Teipin takaisin liimaaminen on nimittäin yleensä mahdotonta.

Huolehdi että saat varmasti kaiken veden pois auton pinnalta. Kuivaa ovenvälit joko säämiskällä tai pehmeällä kuivausliinalla, ja voit lopuksi viimeistellä ovien välit paineilmalla. Jos teippiin jää kuivaamisesta rantuja, voit viimeistellä näitä mikrokuituliinalla ja pikavahaa apua käyttäen. Katso ettei pikavaha sisällä silikoneja tai kiillottavia aineita.

Talvipesu

Talvipesussa pesuprosessi on lähes sama kuin kesäpesussa. Pidä huoli siitä, etteivät talvipesuaineet jäädy pintaan ja käytät varmasti oikeita pesuaineita lian irrottamiseen. Talvella teille kylvetään maantiesuolaa, joka liuottuu vain liuottimella. Valitse aina liuotin, joka soveltuu mattateipatulle autolle.

Jos autosi on jään ja lumen peitossa, sulata nämä ensin pois. Levitä liuotin joko märkään tai kuivaan pintaan. Anna vaikuttaa 1–2 minuuttia ja levitä päälle esipesuvaahto. Huuhtele auto ylhäältä alaspäin huolellisesti. Pese ovien välit ja tankin luukku. Jos olet epävarma, saitko kaiken suolan pois, voit kokeilla varovasti kädellä auton kylkien alareunaa ja jos tunnet karheutta teipissä, toista yllä oleva prosessi. Kun olet saanut pinnan varmasti puhtaaksi voit jatkaa kesäpesun tavalla pesuprosessia. Käytä aina kahta ämpäriä ja puhdasta kinnasta. Kuivaa auto pesun jälkeen huolellisesti, ettei valuva vesi jäädy teippiin kiinni.

Mattateipin suojaaminen: keraaminen pinnoite

Mattateippi on yhtä tärkeää suojata keraamisella pinnoitteella kuin teippaamaton pinta. Keraamisia pinnoitteita on hyvin monia erilaisia ja kannattaa tutkia, mikä olisi autollesi sopivin. Jotkut keraamiset pinnoitteet eivät sovellu mattateipille ja varsinkaan mattamustalle teipille.

Valitse siis pinnoitteen asentaja, joka varmasti tarjoaa pinnoitteen mattateipille. Jos asennat itse mattateipin pinnoitteen, muista huolehtia, ettei pinnoitteesta jää raitoja asennusvaiheessa. Osa pinnoitteista kuivuu hyvin nopeasti ja teippi voi mennä pilalle, jos pinnoite kuivuu teippiin kiinni. Kiiltävää teippiä voi yrittää pelastaa kevyesti kiillottamalla, mutta mattamusta teippi on aina pilalla.

Tämän takia suosittelemmekin käyttämään ammattilaista pinnoitteen asentamiseen. Meidän käyttämämme Zvizzerin keraaminen pinnoite soveltuu täydellisesti mattateipille. Tämä pinnoite ei tuo kiiltoa, vaan syventää teipin mattamaisuutta.

Mitä keraaminen pinnoite sitten auttaa? Keraamisesti pinnoitettu teippipinta tai maalipinta on erittäin hydrofobinen. Se hylkii likaa sekä muuta tiestä tarttuvaa epäpuhtautta. Hydrofobisen toiminnon boostaamiseksi voit käyttää keraamisesti pinnoitetulle teipille pikavahaa. Valitse pikavaha/wetcoat, joka soveltuu matalle teipille.

Keraaminen pinnoite tuo myös syvyyttä mattaan teippiin. Kesällä kevyet ylläpitopesut pitävät teipin hyvin puhtaana, eikä esimerkiksi jokaisella kerralla tarvitse käyttää vahvoja esipesuaineita. Ole tarkkana, kun arvioit, milloin voit käyttää kevyempää pesutapaa.

Tyypilliset kompastuskivet

Mattateipatun auton pinta on herkkä ja omistajalta vaaditaankiin erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta, jotta vahinkoja ei synny. Kesällä puista tippuu mahlaa, pikeä ja pienten hyönteisten (kirvojen) ulostetta, jotka jämähtävät erittäin tiukasti kiinni teippiin. Jos huomaat että teipille on tippunut jotain näistä, pese auto mahdollisimman nopeasti. Voit myös käyttää quick detaileria ja pehmeää mikrokuituliinaa ja varovasti poistaa nämä epäpuhtaudet.

Linnun ulosteessa on puolestaan syövyttäviä aineita, jotka jättävät kuivuessaan ikäviä jälkiä auton lakkaan ja teippiin. Nämä tulisi myös mahdollisimman nopeasti poistaa pesemällä tai varovasti pyyhkimällä. Jos teippiin palaa linnun ulosteesta jälki, voi sitä varovasti koittaa poistaa lämmittämällä kuumailmapuhaltimella. Välillä varsinkin pinnoitetusta pinnasta saa tällä metodilla poistettua hyttysten jättämiä jälkiä, puiden lehtien polttamia jälkiä tai linnun ulosteesta jääneitä jälkiä.

Vältä kuitenkin koskemasta teipattuun autoon turhan takia, pesuprosessin ulkopuolella. Jos kosketat tai pyyhit edes varovasti likaista teippipintaa, naarmutat teippiä jokaisella vedolla.

Teippiä pestäessä on oltava tarkka teipin saumojen sekä reunojen kanssa. Välillä teippiin on täytynyt tehdä sauma haastavan muodon, teipin teknisten ominaisuuksien rajoutusten takia tai jokin reuna on täytynyt jättää “näkymään”. Jos peset painepesurilla näitä liian läheltä, voi vesi päästä teipin alle ja teippi voi mennä pilalle. Pidä etäisyyttä aina noin metrin verran. Muista kertoa autopesuloille myös, missä teipin kulmat ja saumat sijaitsevat, jotta vältyt ikäviltä vahingoilta.

Auton kuivaamisessa on oltava varovainen, jotta pisarat eivät kuivu teippiin kiinni. Kuivunut pisara vaatii aina mekaanista “hinkkaamista” jäljen poistamiseen. Tämä lisää riskejä teipin naarmuuntumisessa.

Kun kävelet autosi lähellä, katso etteivät ruokakassit, laukut tai muut irtoesineet osu autosi teippipintaan, sillä pienikin kosketus aiheuttaa jäljen teippiin. Kun avaat auton oven, laita kätesi suoraan kahvansyvennykseen, jotta vältyt koskemasta turhaan kahvan yläpuolella olevaan pintaan. Tämä on nimittäin yleisin paikka, mihin naarmuja syntyy.

Ota aina käsine pois kädestäsi, kun avaat oven, sillä se saattaa osua turhaan teippipintaan. Jos tämä toistuu jokainen päivä kahdesti, tulee talven aikan hyvin monta naarmua samaan kohtaan ja teippi alkaa näyttää huonolta. Nosta matkalaukut aina varmasti tarpeeksi korkealle, etteivät ne osu takapuskuriin. Aja kapeita teitä varoen, etteivät oksat tai muut kasvit osu auton kylkiin.

Lumiharjaa käyttäessäsi poista vain tarvittava määrä lunta teipin päältä. Jätä mieluusti pieni kerros lunta teipin päälle. Jokainen veto lumiharjalla jättää jäljen teippiin. Mattamustassa teipissä jäljet näkyvät kaikista selkeimmin.

Kuivausliinan kannattaa olla tarpeeksi iso, jotta saat vähennettyä pinnan mekaanista kosketusta.

Kuivausliinan kannattaa olla tarpeeksi iso, jotta saat vähennettyä pinnan mekaanista kosketusta.

Vasemmalla mattateippiä on kiillotettu. Teippi alkaa kiiltämään erittäin herkästi.

Vasemmalla mattateippiä on kiillotettu. Teippi alkaa kiiltämään erittäin herkästi.

Mattateippiä on pinnoitettua pinnoitteella, joka kuivuu erittäin nopeasti.

Mattateippiä on pinnoitettua pinnoitteella, joka kuivuu erittäin nopeasti.

Ole tarkka kun valitset pinnoitetta, että se soveltuu varmasti mattateipille. Näitä jälkiä ei saa enää mattateipistä pois.

Laadukkaat keraamiset pinnoitteet, pesuvälineet ja kemikaalit saat ostettua Restyling Pointilta tai seuraavista autonhoidon verkkokaupoista.

autodude.fi/fi
autonhoitokauppa.fi
chemicalguys.com
https://www.kiiltopiste.fi

Haluatko, että työ tehdään vastuuntuntoisesti, aikataulussa ja parhaalla vastineella rahoillesi?
Kysy tarjous Restyling Pointin ammattilaisilta, jotka tekee tätä laatustandardeilla, arvoilla ja rakkaudella.

WhatsApissa: +3580445050624

Puhelin: +3580445050624

Sähköpostilla: [email protected]

Restyling Point Oy – Pohjoismaiden kärki teippaus ja suojauskäsittelyissä